Lansdowne Road

Share

Details

Location Lansdowne Road, Cambridge Main
Contractor
NA
Size 200m2 Client Blues Property Year 2012

Project Description

This proposal was to sub-divide the existing plot and erect a contemporary 2.5 storey dwelling to the south. The existing house was to be refurbished and extended. The new house was conceived as a simple gable ended form facing Lansdowne Road, with secondary lean-to and flat roof elements. The single storey garage serves to visually separate the main volume from No.2. The massing, informal arrangement of windows, and flat roof form pick up on details of the original 1950’s houses on the street. The upper storey and pitched roof is to be clad in a pre-patinated bronze colour zinc providing a contemporary equivalent to the timber cladding found on other properties. This natural material is also intended to help assimilate the structure into its landscape setting. The zinc-clad volume is to be set above a clearly defined white painted brick ground floor. The upper-level cantilevers out at the front to form an entrance porch. Unfortunately, this proposal failed to gain planning approval due its location slightly forward of the existing building line on Madingley Road, and ultimately the existing house was extended further.