Toyse Lane, Burwell

Share

Details

Location Toyse Lane, Burwell Main
Contractor
Self-build
Size 60 m2 Client Private Year 2012

Project Description

This project involved the conversion of a derelict outbuilding into a new dwelling within the grounds of a Grade II Listed building. Due to the poor structural condition of the building fabric, the outbuilding was largely rebuilt on a similar footprint, using reclaimed materials where possible. Quantities of replacement clunch (which is a hard chalk) were obtained for the external walls. This material is found on many vernacular buildings in the village and was once quarried in the locality. The interior takes the form of a single open-plan living/kitchen/dining area located in the original clunch building, with the bedroom, utility room, and bathroom located in the rear wing. This main space, with a high ceiling following the underside of the mono-pitch roof, is lit by windows facing onto the courtyard and via the narrow high-level window facing onto Silver Street. The bedroom looks onto a courtyard and small area to the northern boundary. The adjacent Listed Building is a former dovecote, originally converted into a dwelling in the nineteenth century but also left derelict in recent years. This structure was extended and renovated as part of the project.